Страх от промяна

Въпроси и дискусии свързани с панически разстройства и генерализирана тревожност.
Sunshine

Страх от промяна

Мнение от Sunshine »

Здравейте, на 38 год съм и винаги имам огромен страх от промените. Например смяна на работа, място за живее, впускането в правенето на непознати за мен неща. Дори шофирането до нови места ми създава дискомфорт. Липсва ми увереност и всеки път се притеснявам. Първата ми мисъл винаги е свързана с провал, проблеми и неуспех. Знам, че това е само в моята глава, но не знам как да го преодолея. Моля за съвет. Усещам, че съм изпуснала много възможности и продължавам да го правя, само защото страхът от провал, очаквани проблеми и кофти ситуации ме спира. Благодаря на отзовалите се!
Аватар
Orlin Baev
Site Admin

Re: Страх от промяна

Мнение от Orlin Baev »

Как се лекува страхът от промяна? С промени! Със скачане в неизвестното. Да, здравият разум си е там и не става дума за безразсъдности, а за нормални себепредизвиквания, правени редовно. При тях се вади това, до което в обичаен психотерапевтичен процес, се стига след години (примерно при психоанализа). Как се вади? Страхуваните травми от неконтрол, изоставяне от сигурността, нараняване и смърт, унижение и излагане, самотна безпомощност и вопълът на несигурната привързаност... Всичко това, заложено през целия живот, че и от рода, изплува само за мигове, когато решите да се предизвикате с новост и започнете да навлизате в нея. Когато към процеса се подхожда с подходящото отношение на себеопознавателно любопитство, готовност за посрещане и на най-дълбоките си програми с благодарна прегръдка и учене, с осъзнаването, че "това са мои съдържания и от мен зависи дали ще ги затвърждавам доживот, или ще ги трансформирам с любовта си!" - с такова подходящо отношение, евентуално с помощта на психотерапевтични прийоми или без, неслучайното страхуване от непознатото започва да се преобразува в наслаждение от приемане предизвикателсттвата на новостта и здрав приключенски дух! Неслучаен е страхът, защото носи вторични уж печалби от оцеляване, социално приемане, неизоставяне от значимия друг... Веднъж ясно осъзнати страховете и илюзорността на "печалбите" от отбягващото поведение, не ги борим, благодарим им. С любящо приемане прегръщаме страховете и задоволяваме нуждите от силен живот, обичане и социално включване, чрез...силен живот, социално включване и интензивно обичане на всички нива. Ето до това води едно уж простичко поведенческо провокиране на страховете умишлено пак и пак и пак и пак и пак и пак и пак и пак и пак....

Ако решите да си помогнете с индивидуална и групова психотерапия, в които се работи с преживелищна психотелесност, хипнотерапия и медитация (както интегрално работим в естествената психотерапия например), успехът в продвижението ви ще дойде доста по-бързо, подпомогнат от вещ психотерапевт.

Желая успехи в силното живеене с любов и сърцат смисъл!
"В изпълнението волята на Бога, е силата на човешката душа!"
Публикувай отговор