Преподаватели

в школата по Естествена психотерапия

Доц. д-р Владимир Велинов води модулите „Психиатрия и психопатология“ и „Психофармация“.

Специалист по психиатрия и съдебна психиатрия, вещо лице към Софийски градски съд и ръководител на Програмата за специалност „Съдебна психиатрия“.

Дългогодишен преподавател в най-реномираните български университети, изследовател на нормата и патологията на човешкото поведение. Автор на над 70 научни публикации в областта на психиатрията, съдебната психиатрия, клиничната психология, съдебната психология, психофармалогията, оценката и овладяването на девиaнтното поведение при лица с психични разстройства и с престъпно поведение.

Един от най-важните му учебници е „Съдебна психиатрия“, том ΙΙ от „Практическа психиатрия“, 2009 г.

Експерт в множество изследователски проекти и програми за развиване на капацитет, насочени към реформа на правораздаването, укрепването на съдебната експертиза и съдебната защита на уязвими групи, изпълнявани от престижни български неправителствени организации.

Като експерт към Фондацията до юни 2013 г. извършва аналитични и теренни изследвания от областта на съдебната експертиза, оценка и управление на криминогенни и виктимогенни рискови фактори при насилствени престъпления, дискриминация и поведенчески отклонения при децата, както и с разработване на обучителни и изследователски методологии, законодателни концепции и законопроекти и с провеждане на обучения за повишаване на професионалната квалификация на служители от системата на правосъдието и особено на ефективността на съдебната експертиза.

Споделяме участие на д-р Велинов в „Духът на здравето“ по БТВ.

Доц. д-р Стоян Везенков води модула „Невронауки, психосоматика и психично здраве“

Магистър по молекулярна биология от Софийския Университет „Св. Климент Охридски“.

Магистър по ерготерапия от Русенски Университет „Ангел Кънчев“.

Доктор по невробиология от Георг-Август Университет в Гьотинген, Германия.

Сертифициран неврофийдбек терапевт от Институт по Неврофийдбек в Мюнхен, Германия.

Доцент по неврофизиология и Декан на Факултет Обществено здраве, здравни грижи и спорт в Югозападен Университет „Неофит Рилски“ – Благоевград до 2019 г.

Автор е на книгите „Приложна неврофизиология на човека – биофийдбек и неврофийдбек“ и „Соматична поведенческа терапия – биофийдбек парадигми, проблеми, приложения, ефикасност“, както и на множество научни статии в областта на приложните невронауки.

Водил е множество лекции в чужбина и страната, както и семинари, уъркшопи и обучения за биологичната обратна връзка и нейните приложения, както и по неврофийдбек и ЕЕГ-неврофийдбек. Разработил е комплексна програма за самопомощ при вегетативно-съдова дистония и синдром на вегетативна дизфункция (хипертония, безсъние, главоболие, коремна болка, синдром на раздразнено черво, вегетативни кризи, паник атаки, сърцебиене, задух и др.) чрез вегетативни невротренинги с биофийдбек – тренинги на вегетативната нервна система.

Водещ специалист в областта на психофизиологията на заекването.

Елисавета Димитрова води модула „Медитативно базирана психотерапия“

Здравейте, казвам се Елисавета Димитрова. Живея и работя в гр. София. Предлагам психологически консултации, психотерапия и методи за личностно себеизследване и израстване. Практикувам медитация, дихателни и други духовни практитки. Считам, че дихателните и медитативни практики следва да бъдат част от ежедневието на съвременния човек, защото имат пряко значение за баланса и здравето ни.

Психичното здраве е един от компонентите на хармоничната личност. Когато балансът е нарушен, всеки човек има способността и свободата да възстанови здравето си, както и да поддържа радостта в живота си.

Моята професионална и лична подготовка:

Завършила съм специалност психология в Нов български университет (НБУ). Допълнителните ми обучения са: Когнитивно-поведенческа терапия към Института по екология на мисленето; Фасилитатор в метода Холотропно дишане® към Гроф трансперсонален тренинг. Фасилитатор в метода СоулКолаж® към обучителния тренинг на Сиена Фрост. Обучение за медиатор към Центъра за разрешаване на спорове. Европейска сертификационна програма по Трансперсонално дишане (Пневмосинтезис). Фасилитатор по Хармонично дишане към обучителната програма на Фабио Андрико към Международния институт за тибетски науки.

Личната ми работа по себеизследване и себепознание включва: психодрама; нео-райхианска терапия; холотропно дишане; когнитивно-поведенческа терапия. Имам дългогодишен опит с медитативни и дихателни техники, както и с духовни практики, които съм усвоила и прилагам като част от духовния ми път в тибетския будизъм Дзогчен.

Д-р Светлозар Василев води модула „Психоанализа на обектните отношения“

Психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Първоначалното му образование е медицина, след което работи като психиатър към МУ-София и специализира психоанализа в Холандия (2 г.) и Великобритания (6 г.). Докторската му дисертация изследва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Автор е на книгите „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“, „Съвременна клайнианска психоанализа“, както и на множество публикации в областта на епидемиологията, общественото здраве, психоанализата и изкуството.

Д-р Василев е съосновател и настоящ председател на Българското психоаналитично общество (БПО), както и ръководител на Комитета за Нови Групи в Източна Европа към Международната психоаналитична асоциация, на която е директен член. Обучаващ психоаналитик, Член на комисията по обучението в БПО и супервизор.

Д-р Милица Зегарац води модула „Трансперсонална психология. Трансперсонални емоции“

Милица Зегарац (MATP, MBA, RYT500) получава магистърска степен по трансперсонална психология от ITP/Sofia University (САЩ) и докторска степен по интегрална и трансперсонална психология в CIIS. Презентирала е на международни конференции, свързани с изследване на съзнанието, психология на общността, трансперсонална психология и изследвания (ATP, 2019; EUROTAS, 2016, 2015, 2014; TRC, 2017), духовност и религия (ICRSS, 2019, 2021). Води международни семинари и представяния по теми за трансперсонална психология, терапия и йога.

Професор Юри Биечонски води работилница „Трансперсонална, интегрална и психотелесна хипнотерапия“

Професор Юри Биечонски е психолог и психотерапевт.

Основател и директор на TEADLIK MINA – Школа по трансперсонална хипнотерапия-психология.

Основател и създател на THA (Трансперсонален хипно-анализ).

Президент на Естонската трансперсонална асоциация.

Вицепрезидент на Европейската асоциация по трансперсонална психология.

Притежава академични степени по: История, Философия, Образование, Френска литература и Психология.

Докторска степен в Christ Church University (UK).

Има провеждане на курсове в: Съчуанския университет Ченгду (Китай), Университета в Тарту (Естония), Университета Васко Де Кирога, Морелия (Мексико). Също така гост-лектор в различни медицински и бизнес колежи по света.

Досега Юре провежда редовни курсове в 5 различни страни и спорадични лекции в повече от 70 страни по света. Юре извежда в курса 40-годишна практика като психотерапевт и 9-годишното си изучаване на хипнотерапия и НЛП на напреднало ниво.

Бивш учител и актьор, той има осем години академично образование плюс три години обучение по хуманистично консултиране и две години в семейно консултиране. Учил е психодрама в Берлин, арт и танцова терапия в Италия. Юри е роден в Полша, живял е в Израел и Англия, а понастоящем – в Естония.

Като психотерапевт Юри използва хипнотерапията като инструмент за ускоряване на терапевтичния процес чрез достъп до подсъзнанието. Юри е учил три години в британския колеж по хипнотерапия и консултиране и е завършил колежа по хипнотерапия и хипнотерапия на Atkinson Ball. Неговата квалификация и задълбочено обучение му осигуряват широк спектър от различни консултативни и хипнотични техники, което гарантира висок процент на успех сред неговите клиенти.

Катюша Павлова

Катюша Павлова:

преподавател и индивидуален психотерапевт в обучението по Естествена Психотерапия.

Запознах се с Катюша преди доста години, на нейна констелационна група. Грабна ме с невероятното си умение да присъства в полето. Една изключително силна комбинация от висок рационален интелект и мощна, фина и прецизна интуиция. Повече от година Катюша бе мой индивидуален терапевт. Присъствал съм и на доста от групите ѝ за системни констелации. Винаги ме е изумявала способността ѝ “да се гмурка” в това фино информационно поле и да го чете почти като провидец. В присъствието на Катя човек се чувства приет, меко обгърнат от мъдрото ѝ сърце. Благодаря ти, мила Катя, за красивото ти и силно участие в ЕП обучението. Благодаря за това, че си този прекрасен Човек!

Следва краткото ѝ представяне:

Дългият живот и многото търсения ме доведоха до индивидуалната и групова психотерапевтична работа.

Основните ми опитности и годности:

Математик.

Аналитична психология (Юнгианска).

Позитивна психотерапия.

Системни констелации.

Арт и музико терапия.

Експериенциална психотерапевтична теория – преподавател и фасилитатор.
Краткосрочна терапия.

Валентина Христова

Валентина Христова: преподавател и индивидуален психотерапевт в обучението по Естествена Психотерапия.

Запознах се с Валя Христова на едно от обученията ми по психотерапия, през 2007-2008г. Грабна ме живостта и колорита на присъствието и, широтата на познанията и лъчезарността на усмивката и. Изключително сърцат човек – през годините многократно ми е помагала. Просто така, безкористно – защото е човешко да се помага. Именно това е тя – Човек с главно “Ч”. Освен водеща на модулите “Приказкотерапия” и “Работа със сънища”, е и мой личен терапевт.
Валя Христова е психотерапевт с дългогодишна практика. По образование е филолог и клиничен психолог. Работи като психолог във Велико Търновската психиатрия и като съдебен психолог.

Следва представянето и:
Валентина Христова – дипломиран позитивен психотерапевт, международен обучител по психотерапия за България и WAPP- Висбаденска акадамия по позитивна психотерапия. Фамилен консултант. Юнгиански психодрама терапевт. Теледрама практикуващ терапевт.

Благодаря за любящото ти сърце, мила Валя!

Тинка Митева

Тинка Митева: супервизор и преподавател в обучението по Естествена Психотерапия.
Срещнах Тинка през 2011 год. Грабна ме мекотата, съчетана красиво с твърдостта, на която е способна, когато се наложи. Преподаваше ми тестология, характеровите психодинамични комбинации на професор Бернаскони, водеше работилници и групи, в които участвах. Винаги съм уважавал честността и искреността ѝ, способността ѝ да има и отстоява собствено мнение и посока. Тинка, ведно със съпруга си, професор Павел Александров, са всред основните инициатори, въдворители и пропоненти на психотелесната психотерапия в България (Терапия на петте движения/ неорайхианска терапия).
Тинка Митева, освен преподавател, индивидуален и групов супервизор в обучението по Естествена Психотерапия, е и мой личен супервизор. Благодаря за сърцатото ти и мъдро присъствие в ЕП школата и живота ми, мила Тинка!

Следва представянето ѝ:

Здравейте, аз съм Тинка Митева – Завършила съм психология в СУ „Климент Охридски“. Работила съм в института по Сугестология и в Института по психология към МВР. Завършила съм четиригодишната академия по аналитична психотерапия към Westdeutsche Akademie – Лугано, Швейцария . Завършила съм курсове по когнитивна и поведенческа терапия към Оксфордския Университет. Учила съм Арт терапия, Психодрама, Астрология и други алтернативни методи, запозната съм с метода на фамилните констелации и др.
Член съм на БАП (Българска асоциация по психотерапия).
Преподавател и супервизор съм в Неорайхианската академия. Дълги години съм преподавала психотерапевтични техники във Варненския Свободен университет.
Базовата ми ориентация е в полето на райхианската и неорайхианската психотерапия, съчетана с аналитични, когнитивни и поведенчески модели.
Отворена съм и към психофизиологични практики, издържали проверката на времето както в източната, така и в западната наука като дихателни, релаксационни, медитативни техники и др.
В личен план изповядвам идеи и възгледи, които признават самия живот като ценност. Вярвам във възможностите за промяна на човека. Разглеждам всеки човек като уникално и неповторимо същество, носител на способности да се самосътворява и развива.
Терапевтичната ми работа се основава на естествено научния възглед за човека като носител на вътрешни потенциали и резерви за справяне със сложните житейски и психични проблеми и състояния.
В терапевтичната си практика се ръководя от принципи и ориентации, адекватни спрямо състоянието на клиента и неговата готовност, възможности и мотивация за позитивна промяна. Придържам се към принципите на дискретност и морален ангажимент към клиентите си, както и за спазване на взаимно приетите договорености.
На клиентите си гледам като на значими човешки същества, които търсят помощ, без значение кои са, какви са и как ги оценяват другите.
Благодарна съм на всичко, през което съм преминала, благодарна съм на всички хора, които съм срещнала по пътя си, защото това са уроците и учителите в живота ми!

Дора Прангаджийска

Дора Прангаджийска: супервизор, индивидуален психотерапевт и водеща работилници в обучението по Естествена Психотерапия.

С Дора се запознахме 2012-та година на едно от многото психотерапевтични обучения, на които сме присъствали. Веднага се почувства синхрона помежду ни. Не след дълго вече водехме заедно работилници, на които се допълваме и преливаме по средата на изречението, като един човек. Винаги съм ценял високо интелигентните жени, а умът на Дорето е достоен за възхищение. Разбира се, само като добавка на една чудесна женственост, красота и висок стил във всичко. На обличане, социално присъствие, прецизна премереност на изказа и взаимодействията. Често се шегуваме с нея, че това ни взаимно почти четене на мисли, се дължи на сходството в най-ранно детските ни травми и характерова база…

Следва представянето ѝ:

Дора Прангаджийска е Неорайхиански аналитичен психотерапевт, магистър по педагогика и
психология. Преподавател по Динамична психология. Занимава се с индивидуална и групова
психотерапия. Води лекции, семинари и психотерапевтични работилници на различни теми.
Специалист в работата с осиновени хора и родители, осиновили деца.
Основател на „Психотерапевтичен и обучителен център АЛМА“.
Автор на книгите „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“ и „Не за всичко
са виновни родителите ни“.
През 2018 г. е номинирана за „Златна ябълка“ за принос към правата и благосъстоянието на
децата в България, връчвана от „Национална мрежа за децата“. През 2019 г. получава награда на Mila.bg и в. „24 часа“ „Вдъхновителки“.