ЕРИКСОНОВА ХИПНОЗА В ЕСТЕСТВЕНАТА ПСИХОТЕРАПИЯ

Ериксонов хипнотичен крипт

Допускам , че всяко човешко същество , някъде по пътя си , поставя пред себе си въпроса:

“Как да направя своя живот по-смислен и ефективен?”

Отговорът на този въпрос изглежда сложен и изисква дълбоко себепознание. Как да бъдем уверени, че нашите планове и цели съответстват на нашите истински житейски насоки? Откъде да вземем енергия за да постигнем това, което искаме? И най-важното, сигурни ли сме , че това което искаме, е наше собствено желание, а не налагане отвън?

Ериксоновата хипноза представлява един от многото методи, използвани в Естествената психотерапия. Терминът “хипноза” често е обграден с мистерия. Свързваме го с понятия като “въздействие”, “транс”, “сън” и “безсъзнание”. Терминът хипноза произлиза от гръцката дума “hypnos” – сън. Тази техника се разглежда като изменено състояние на съзнанието, при което нивото на индивидуален контрол и критично мислене намаляват.

Психологическите теории разглеждат хипнозата като „промяна във функционирането на нормалното съзнание на субекта при необичайни условия“. Известно е, че така наречените “състояния на транс” са напълно естествени за нашата психика. Бети Ериксън, която продължава работата на своя баща Милтън Ериксън, описва “транс” като фокусиране на вниманието върху себе си, проникване през съзнателни бариери, активиране на несъзнателни ресурси и изключване на външни стимули. Всъщност, този подход свързва понятията “транс” и “хипноза” като взаимнозаменяеми.

Страхът от думата “хипноза” често изниква от великата мистерия, която я заобикаля. За мнозина тази практика изглежда като нещо непознато и потенциално опасно. Медийното изображение на хипнозата като инструмент за контрол и загуба на волята допринася за негативната асоциация.

Хипнозата се появява във въображението ни като инструмент, който може да доведе до загуба на личен контрол и манипулация. Филми и телевизионни предавания често представят този процес като тайнствен и загадъчен, създавайки усещане за несигурност и страх.

Важно е да се отбележи, че реалността на хипнозата е по-различна. Това е състояние, което изисква активното сътрудничество на субекта, който не прави нищо, което не би направил иначе.

И все пак страхът продължава да присъства, често заради предразсъдъците и непознаването на метода. Когато хипнозата се извършва от компетентен специалист, тя е  мощен инструмент за лично развитие и преодоляване на различни проблеми. По-широкото разбиране на този метод може да допринесе за намаляване на страха и осигуряване на по-обективна перспектива върху неговите ползи и възможности.

Хипнозата в обичайната си форма обикновено се явява като обикновен разговор между психотерапевта, който практикува хипноза и неговия клиент. Психотерапевтът дава на клиента инструкции водейки го към специално състояние на транс или променено съзнание. Обаче Милтън Ериксън, пионер в областта на хипнозата, осъзнава че този подход може да бъде по-ефективен, ако се взаимодейства с подсъзнанието чрез по-ненатрапчиви методи.

Методът на Ериксън се нарича недирективна хипноза. Тук клиентът се потапя в транс по ненатрапчив начин, а терапевтът използва специални комуникационни техники. Този процес активира вътрешните резерви на клиента, които могат да помогнат при решаването на проблеми или усвояването на нови умения.

Вместо грубо потискане на волята на клиента, хипнозата на Ериксън се фокусира върху взаимодействието и диалога между терапевта и клиента. Този подход се счита за “нова хипноза”, позволяваща изграждането на по-различни и индивидуални отношения. Работата с подсъзнанието става по-деликатна и диалогична. Интересното е, че този метод често успява да подобри менталните характеристики, дори без дълбоки нива на транс.

В повечето време хипнозата не е толкова загадъчна, колкото изглежда. Всъщност, ежедневието ни само по себе си е естествено състояние, което може да бъде сравнено с  четенето на увлекателна книга или гледането на филм, който изцяло поглъща нашето внимание.

В тези моменти изпитваме своего рода транс, където се потапяме в свят на въображение и емоции. Когато четем, гледаме или слушаме нещо, което ни заинтригува, се учудваме, усещаме емоции и ставаме част от вътрешния свят на героите или на твореца. Това е като да сме участници в собствено създадено изживяване.

Същият процес се случва и когато слушаме музика или се поглеждаме във вътрешните си мисли. В тези моменти изглежда, че се изключваме от външния свят и се потапяме в собствения си вътрешен план. Това е естествено състояние на ума, в което можем да се свържем с вътрешните си резерви и емоции.

В Естествената психотерапия използваме хипнотерапията като  естествен потенциал на ума за създаване на позитивни промени. Когато влезем в този хипнотичен транс, клиентите станат активни участници в процеса на преобразяване. Те са в състояние да се фокусират върху вътрешните си ресурси и да работят с тях, за да решат проблеми, да преодолеят страхове или да подобрят качеството на живота си.

Така, вместо да гледаме на хипнозата като нещо странно или мистериозно, можем да я видим като разширение на този естествен потенциал, който вече сме опитвали в ежедневието си. В хипнотерапията, този хипнотичен транс се използва като средство за постигане на положителни изменения и самопознание.

……………… Затвори очи и се потопи в магията на звука. Позволи на тоновете да те обгърнат като невидима ръка, която те води до спокоен и уютен свят. Докосвайки всяка част от твоя ум, музиката те води на пътешествие към вътрешното ти “Аз”.

Усети пулса на ритъма, който се сплита с твоя собствен сърдечен тласък. С всяко вдишване, попиваш хармонията на звуковите вълни, като се потапяш в безкрайния океан от емоции. Музиката става твоят водач, който те води през светлото и спокойно пространството на твоето  въображението.

Разкривайки вратата към вътрешния свят, музиката те отвежда в сферата на твоите възможностите. Следвай я, като си позволиш да се изгубиш в атмосферата на светлината и цветовете, които танцуват пред очите ти. Разгърни се като перо, носено от вълшебния вятър на звука.

Сега, в този специален момент, позволи на музиката да разтвори вратата към твоя вътрешен свят. Виж своите мечти, нека те се разгърнат пред теб като живи картини. Слушай какво ти шепне вътрешният ти глас, който те води към дълбините на твоя потенциал.

Спокойствие и блаженство изпълват всяка клетка от твоя организъм. Музиката те обгръща като невидим рицар, който те пази и ти носи утеха. ТИ СИ част от този симфоничен момент, където звукът и душата ти станаха едно.

Сега, докато звуците постепенно се разсейват, запази този уникален момент в сърцето си. Отвори очи и се върни в реалния свят, но с чувство за вдъхновение и спокойствие, които музиката ти подари……

Ериксън подчертава важността на връзката с несъзнателния ум, който включва информацията, която сме получили през живота си. Чрез активиране на тези вътрешни ресурси можем да станем по-ефективни и да се ориентираме към нашите собствени ценности и желания.

Техниката на Ериксън не изисква дълбок транс, а по-скоро насочва вниманието към вътрешни процеси и усещания. Този метод не предоставя решения отвън, а предпочита да помогне на клиента да открие собствените си отговори и вътрешни сили.

Чрез този подход, Милтън Ериксън сам е изживял своите уроци и предизвикателства, използвайки ги като възможности за лично развитие. Този метод  предоставя възможност да отключим вътрешния си потенциал и да направим пътуване към по-положително и осъзнато съществуване.

Но преди  да поемем по  пътя на промяната, трябва да разберем защо са ни необходими тези промени.

В този удивителен процес на лично осъзнаване, метода на Милтън Ериксън е като пътеводител към по-добро разбиране на себе си и света около нас. Той насърчава използването на метафори и образи, като мощни инструменти за терапия и лично развитие.

Когато слушаме истории и приказки, които съдържат скрити послания и намеци за решаване на лични предизвикателства, осъзнаваме силата на образите, които създават вътрешни промени. Тези истории са като ключ, който отключва вратата към нови перспективи и възможности.

Ериксън подчертава, че всеки един от нас е способен да преживее трансформации, растеж и развитие. Няма магия, нито чудо – просто трябва да се вгледаме в нашия собствен житейски сценарий и да разберем какво ни спира да бъдем творчески и активни в живота си.

Този метод може да се превърне  в „наставник“ , в едно лично пътешествие, помагайки ви да осъзнаете и преобразите тези аспекти от себе си, които могат да бъдат пречка за личната ви реализация. По този начин ще отворите вратата към вътрешния си свят и ще откриете нови възможности за растеж и развитие.

 ………….. Представи си, че стоиш пред вратата на своя вътрешен свят. Този портал, като вход към мистериозна градина, чака да бъде разкрит.

Топлината от слънчевите лъчи прониква през покрива на градината, докато ти се придвижваш към вратата с лекота, като танцуваща пеперуда. Това е твоето вътрешно пътешествие, всяка стъпка от което е връзка с нова възможност.

С дълбоко  вдишване и затворени очи се пренасяш в магическата градина на вътрешния ти свят, украсена с цветя и листа. С увереност стъпваш напред, усещайки подмладяващата мекота на тревата. Пред теб се разстилат цветя в изобилие, като всяко от тях е ключ към твоя вътрешен свят – думи, звучащи като музика в ума ти.

Взимаш едно цвете в ръцете си, символ на светлината на твоето вътрешно осъзнаване. Разрешаваш на светлинния лъч да проникне във всеки ъгъл на твоя разум, разкривайки вътрешни истини и възможности.

ТИ СИ поток, непрекъснато движение напред в сънуваната градина. Водата, поливаща всяко цвете, представлява вдъхновяващи идеи и емоции, оживяващи в теб.

Представи си дъга след дъжд, символ на хармония и баланс във вътрешния ти свят. Свириш на акордеон, изразявайки сърцето си, вашият вътрешен ритъм.

Следваш пътеката, обградена от мозайка от събития в твоя живот. Всяко цвете, всяко листо, е ключ към нова възможност, нова стъпка към развитие и растеж.

И сега, в тази вълшебна градина, ключовите думи – МОГА, ИСКАМ, АЗ СЪМ, ЩЕ БЪДА, ИМАМ ПРАВО, НЕ СЕ СТРАХУВАМ… и образи се вливат в твоя разум, отключвайки вратата към твоя подсъзнателен свят.

ТИ СИ господар на този свят, готов да изследваш и растеш в неговите безкрайни възможности.

Добре дошъл в градината на твоя личен и професионален растеж, където всяко цветенце е повод за размисъл, а всяко листо – възможност за развитие.

 ТИ СИ създател на своята съдба и майстор на своето вътрешно пътешествие.

Сега, със сърцебиене и осъзнати вдишвания, ти започваш да се връщаш от мистичния свят на твоята вътрешна градина. Вратата, която беше отворена за теб, затваря бавно, но ти знаеш, че винаги можеш да я отвориш отново. Когато отвориш очи, ще усещаш удивителната лекота и яснота в своя разум.

С вдъхновение и освежен от това вътрешно вълшебно пътешествие, ти събуждаш нова степен на яснота и решимост. Слънцето на новото ти осъзнаване плавно озарява всеки ъгъл на твоя ум. Като вдъхновението се влива в теб, осъзнаваш собствената си сила и потенциал.

Сега, върнал се в реалния свят, ти съхраняваш моментите от градината на твоя вътрешен свят. Те стават източник на вдъхновение и ръководство в ежедневието ти.

ТИ СИ по-осъзнат, по-гъвкав и готов да приемеш новите възможности, които предстоят.

Тази разходка става нова, красива памет, която можеш да използваш като източник на енергия и вдъхновение. Защото осъзнаваш, че стъпи в нов етап от своя живот, готов да посрещнеш предизвикателствата с чист поглед ……………………………………….

Ако прочетете за успеха от Стивън Кови и неговите седем навика на високоефективните хора, ще  научите, че тези успешни хора се отличават с умението да използват напълно своя потенциал. Мозъчните полукълба имат различни задачи – лявото работи с думи, а дясното с образи. Като се фокусираме върху образи и метафори, можем да развиваме интуицията си и да откриваме нестандартни решения в трудни ситуации.

М. Ериксън се фокусира върху постигането на целите и задоволяването на текущите нужди на “Аз”-а, вместо да обръща внимание на миналото. Той използва техники като дисоциация – отделяне на субективното от обективното. Тази стратегия позволява психотерапевтични въздействия без съпротива от страна на клиента. Дисоциацията между съзнание и несъзнавано, важен механизъм за хипнотичен транс, може да възникне автоматично или чрез определени стимули и задачи.

     Разделението между задача, предоставена на съзнанието на клиента, и друга, насочена към несъзнаваното, може да доведе до дисоциация. Промени в тонът на гласа или важността на задачите често постигат същия ефект. Думата “дисоциация” се използва за описание на хипнотични явления, защото те могат да се изолират и да бъдат наречени “дисоциирани”

……………… Вълните на мислите ти навлизат като нежен прибой на морското крайбрежие. Изпълнен с усещане за спокойствие, ти стоиш на плажа, гледайки към огромния океан пред теб.

Слънцето леко грее, а златният пясък под краката ти е топъл и уютен.

Представи си, че всеки твой замисъл е като мек облак, който леко преминава през ума ти. Облаците се движат свободно и безпрекословно, създавайки плавен поток от различни мисли. Всеки облак представлява една идея, емоция или спомен, но те преминават независимо и леко, като пухкави пера във въздуха.

Със съсредоточване върху дълбокото ти дишане, почувствай, как си напълно присъединен към този природен поток от мисли. ТИ СИ на плажа, изпитваш спокойствие и лекота. Странният звук на вълните и лекия вятър се сливат в успокояваща мелодия, която те отпуска.

Сега, си представи , че си като птица, летяща високо в небето. ТИ наблюдаваш облаците под теб, като те са отделни и далеч от теб. Те преминават без усилие, оставяйки те свободен и лек.

ТИ СИ във висините, а твоите мисли са като облачета, които се движат нежно и безболезнено.

Сега, когато се върнеш към своето ежедневие, ще усетиш, че си напълно освободен от тежестта на мислите си. Обичайните моменти ще бъдат по-леки, като да плуваш в океана на спокойствие и вътрешна хармония. Този усет на свобода ще продължи да те съпътства, докато дълбоко дишаш и се наслаждаваш на прекрасния бряг на своя вътрешен свят……………………………..

В заключение, Ериксоновата хипноза се явява изключително ефективно средство за постигане на дълбоки и трансформационни изменения в рамките на психотерапията. Този уникален подход, създаден от великия Милтън Ериксън, се отличава с иновативни техники, целящи влияние върху подсъзнанието и обогатяване на вътрешния свят на индивида.

Методът на Ериксън не само подобрява комуникацията със съзнанието, но и отваря врата към територията на неизвестното – несъзнаваното. Този крипт позволява на терапевта да създава метафорични образи и истории, които индивидуализират терапията, отразявайки точно индивидуалните нужди и потребности на всеки клиент. В резултат, се постига по-дълбоко разбиране и осъзнаване на вътрешния свят на индивида.

Процесът на Ериксоновата хипноза се отличава със средство за обиколка на съпротивата и аналитичното мислене, което често може да представлява препятствие в терапевтичния процес. Чрез вглеждането в метафори и символи, клиентът е в състояние да изгради нови, по-позитивни представи за себе си и своите възможности. Този иновативен хипнотичен скрипт функционира като мост между съзнавано и несъзнаваното, водейки към по-дълбоко осъзнаване, самоприемане и личен растеж.

Следователно, Ериксоновият хипнотичен скрипт, обединявайки креативност и психотерапевтични принципи, представлява ценен инструмент за постигане на положителни промени в живота на хората. Той успешно съчетава съзнателни и несъзнавателни процеси, отваряйки възможности за индивидуален и трансформиращ растеж в рамките на психотерапевтичния процес. Нека не се страхуваме от този инструмент, а да го приемем като възможност за изцяло нов и по-пълноценен начин на живот и самоосъществяване.

…………. Затвори очи и се потопи във вътрешния свят на собствената си любов. Пред теб се разстила магичен пейзаж, изпъстрен с нежни цветя, които са символ на безусловната обич, която изпитваш към себе си. Този свят е пълен със светлина и топлина, като вълненията от твоята любов са като слънчеви лъчи, обгръщащи всичко около теб.

Дишай дълбоко и изпитай вълнение, което идва от осъзнаването, че си достоен/достойна за любовта и благополучието. Позволи на всяка клетка в тялото ти да се изпълни с положителна енергия на собствената ти обич.

 ТИ СИ достатъчен/достатъчна, имаш себестойност и стоиш на стъпалото на своята височина.

Сега е време да се освободиш от оковите на старите страхове и съмнения. Представи си, че старите ти страхове се превръщат в леки балончета, които летят нагоре и изчезват в безкрайното небе.

ТИ СИ  свободен/свободна от тежестта на миналото и си подготвен/подготвена да прегръщаш светлината на бъдещето.

Сърцето ти е изпълнено с увереност и радост. ТИ вярваш в своя собствен потенциал и възможността за постигане на всяка мечта, която имаш. Любовта към себе си е водещата сила, която те насочва напред.Сега, с отворени сетива и светлината на обичта в сърцето ти, погледни към бъдещето си с усмивка.

Защото ТИ И САМО ТИ си автор на своята история, която е написана с любов, смелост и оптимизъм. ТИ СИ  светлината, която просветлява света, и с всяка стъпка ти се движиш към по-ярко и благополучно утре…………………………….

Силвана Илиева
статии

Вашият коментар