Естествена Динамична Хипнотерапия

В Естествената Динамична Хипнотерапия комбинираме психотелесния подход с хипнотерапията – с цел да се освободят травматични преживявания телесно, и за трансформацията на невротичните характерови структури.

От невробиологична гледна точка – по време на динамичната хипнотерапия, няколко части на мозъка биват включени в процеса :

1) Префронталния кортекс – тази част на мозъка е отговорна за когнитивната функция, от взимане на решения до разрешаване на проблеми. По време на хипноза, префронталния кортекс работи много по-малко от капацитета си. Това позволява на терапевта да заобиколи рационалния ум, като навлиза директно в несъзнаваното.

2) Лимбичната система – тя включва амигдалата и хипокампусът, отговорни за емоционалната регулация и памет. По време на хипноза, лимбичната системата става по-активна, което позволява на терапевта да работи с емоциите на клиента в дълбочина.

3) Defaultmodenetwork – група от мозъчни региони, които са активни когато умът е в релаксация.

В Естествената психотерапия водим клиента към неговите травматични паметови следи, които се осъзнават първо диалектично с анализ, и се работят преживелищно (дидактично). Дидактичната работа, е с пъти по-бърза от общата диалектична, която е съществена част от естествената психотерапия.

Психотелесният подход е много широкообхватен с методи, като например : психотеатър, молитва, наводняване, биоенергийни дишания, асани, кундалини йога, ериксонова хипноза, майндфулнес, поведенчески и т.н. Комбинацията от няколко метода, позволява на терапевта да се адаптира към клиента, което засилва доверието в пъти повече. Няма уникален подход, а по-скоро индивидуално се селектират най-подходящите парченца, за да се нареди пъзелът на промяната.

Често наблюдавам от практката си, че комбинацията между психотелесна работа и ериксонова хипноза дават уникални резултати за много кратко време. Защо? Повечето клиенти, които са невротични имат доста блуждаещ ум в комбинация с висока тревожност. В такава ситуация идеалният подход е да се заобиколи рационалността, като може да се стартира с майндфулнес и да се прогресира към психотелесна работа – наводняване, дишане и ериксонова хипноза. Разбира се, първоначално е нужно терапевтът да осъзнае характеровите структури и психодинамиката, преди да започне работа целево в дълбочина. Най-важният компонент, за да се осъществят промени повтарям е доверието. Когато човек е в транс, той бива воден от терапевта само ако има доверието, особено когато регресира до дълбоките паметови среди и отново се връща до спомените на отхвърляне, незачитане и изоставяне.

Ериксоновата хипноза?

Индиректната хипноза (Ериксонова), е създадена от американският психиатър Милтън. Х. Ериксън (1901-1980г). Тя се отличава от това, че не се използва директна модалност и реч, а се предоставят несъзнателни избори на клиента чрез лингвистичните модели на Милтън Ериксън. Някои от тези модели са : илюзия на избор, метафори, объркващи внушения, истории и т.н. Моделите веднъж внедрени, несъзнаваното осъществява терапевтичните съдържания в посока трансформация и нова нагласа!

В посоката създаване на доверие и рапорт между клиент и психотерапевт, психотелесните подходи могат да се ползват в съчетание с Милтън модел. С негова помощ, клиентите придобват по-голям инсайт към своята си психодинамика, стимулира ги да са по-осъзнати при промяната на своите си дезадаптивни вярвания, надскачайки също своите си защитни механизми породени от травмите им.Психотелесните опити за доверие, приемане, заявяване, привличане също са част от психотелесните методи.

Като заключение, в Естествената Психотерапия се ползва психотелесният подход в комбинация с Милтън модел. Ефективността от съчетанието им, прави психотерапевтичния процес по-цялостен, което е предпоставка за изграждането на една по-цялостна личност, която живее вече от силата на Духа си!

Примерен терапевтичен скрипт (Милтън Ериксън) :

Докато седите удобно на стола си, четейки този текст, вие може да усетите себе си по-осъзнат/а за решенията и навиците, които оформят живота ви. С това си ново осъзнаване, заменяте старото осъзнаване, че въобще не е трудно да променяте даден навик или поведение. Може дори да ви се прииска, това да се случи възможно най-скоро. С лекота задминавате умствената си бариера и разбирате, че всъщност потенциала и полето в съзнанието ви е безгранично. Дори нямате идея как тази бариера се озовала в пространството на съзнанието ви. Няма значение вече. Дали днес или утре ще заложите нови смели невронни пътечки, няма значение. Няма да ви убеждавам, ще ви оставя на вътрешната ви мъдрост да го разбере. Важното е, че пътищата по които ще поемете след бариерата, ще ви закарат до автентичността и смелостта.

Тези навици и патерни на мислене са ви давали комфорт в миналото, така както гъсениците удобно се настаняват в пашкула си. Но също така, осъзнавате, че отвъд този пашкул всъщност имате огромен потенциал, който чака Вас, за да разперите криле. Несъзнавано, вече сте готови да се превърнете в красиви пеперуди, които смело поемат по посоката на живота си.

Запомнете, тези промени не е нужно да станат на момента. Те могат да бъдат малки, като бебешки стъпки. Понякога може да се чувствате, че се отклонявате от пътя, но се доверявайте всеки път в ситуация на съмнение, към вътрешния ви компас – Несъзнаваното. То вече знае какво да прави, ако искаш може да се довериш днес или утре.

Вашият коментар