Психотерапия на зависимостите – бягство от реалността и жажда за обич

Зависимостта е страх, тя е страх да поемеш отговорност и да признаеш пред себе си, че искаш да обичаш и да бъдеш обичан, че искаш да си част от нещо по-голямо, да принадлежиш. Пристрастената личност мечтае за общуване, за топлота и разбиране, но не знае как да ги получи, защото не може и да дава.
Няма как да разгледаме всички видове зависимостти (защото човек може да бъде пристрастен към буквално ”всичко ” ), но ще се опитам да опиша етимологията на най-често срещаните от тях и първите крачки, които трябва да направи зависимият по дългия път към свободата.

Алкохолизъм ; Алкохоликът жадува за един по-добър и безконфликтен свят. Но той не е готов да се впусне съзнателно в конфклитността на живота и да намерие решение чрез упорита работа и постоянство. Ето защо притъпява конфлитките и проблемите с алкохол, който размътва съзнанието му и му помага в залъгването,че светът едно добро и спокойно място. Алкохолът създава само едно карикатурно подобие на близост, като премахва социалните прегради, изтрива различията в общественото положение и позволява по-бързото скъсяване на дистанцията. Алкохолът е опит за задоволяване на потребността от един безконфлиткен и братски свят. Всичко което се изпречва на този братски идеал, трябва да бъде погълнато.

Цигари ; Пушенето е тясно свързано с дихателните пътища и белите дробове. Дишането е пряко свързано с комуникацията и общуването, със свобота на изразяване.Цигарата се превръща в заместител на истинскитото общуване и свобода. Рекламите на цигари ловко се насочват именно в тези човешки копнежи : свободата на каубоите, пътуване в далечна страна в компанията на щасливи и разговорливи хора. Извървяваш километри – и за какво ? Заради една жена, за добър приятел, за свободата … или просто заместваш всички тези истински желания с една цигара и никотина замъглява действителните копнежи?

Наркотици :
Марихуаната (хашиш) има доста подобна символика като при алкохола. Индивидът бяга от проблемите и конфилктите, крие се в сенките на опиянението. Хашишът смекчава суровостта на живота и всичко добива омекотен вид, предизвикателствата се отдръпват. Животът става празен и равен, губи се красотата на динамиката.
Кокаинът има обратен ефект. Той стимуира неимоверно способностите и постиженията.Тук трябва и да се анализира темата успех, постижение и признание. Търсеното на успех винаги е търсене на любов. Дали със или без стимуланти, тук истниският наркотик се нарича Успех, който трябва да замести действително търсене на обич и приятелство.
Хероинът и морфинът позволяват най-тоталното бягство от сблъсъка с този свят и пълното бягство от всякаква отговорност.

Хазарт ; Хазартът също е вид бягство от проблемите, както алкохола и хашиша, но тук има и силно състезателния елемент, специланото фокусиране върху печалбите и социалния статус на личността. Чрез хазарта се измества огрномната нужда от социално внимание и призвание. Зависимият вярва, че може да победи системата, да забогатее и да получи така бленуваното социално призвание . Но това е една от нах-големите заблуди, защото както знаем ” the bank always win ” .
При борбата със зависимостите семейството, средата и обществото играят огромна роля за излизане от порочния кръг. Тези хора имат нужда от поткрепа, да бъдат чути и забелязани, и най-вече да принадлежат.


Какъв е пътят за справяне тогава ?
Първо, осъзнаване на порочността си, по един разумен и рационален начин, да се проследят логичните връзки причина-следствие.
Второ, да се стимулира зависимият да задоволи нуждата си от признание, одобрение и обич чрез социални контакти, смислено творчество и приятелски, братски отношения.


Когато първите две са изпълнени, тогава третото, преубеждаването и пренараждането на вкоренената подсъзнателна матрица, става един естесвен и осъзнат процес. Човекът открива своята лична мотивация, разбиране и желание да се докаже по един здрав начин и да успява да сублимира напиращия вътре в него импулс.


Една от причините, поради които птиците и конете не са недоволни е, защото те не се опитват да впечатлят другите птици и коне на всяка цена.
Дейл Карнеги

Спасимир Иванов

Специализант ЕП

https://mindful.bg/community/spas/

Спасимир Иванов
статии

Вашият коментар